Intervju med etikettexperten

GUSTAF LEWENHAUPT

greven med vett och etikett som levebröd

Gustaf Lewenhaupt är uppvuxen i en miljö där naturlig elegans och social säkerhet följer med modersmjölken. Förmågan att föra sig väl traderas från generation till generation. Men ser sig som förmer än andra gör han inte. Snobberi ligger inte för Gustaf Lewenhaupt, till yrket konsult i affärsrelationer med vett och etikett på agendan.

Gustaf Lewenhaupt är en man med brinnande intresse för medmänniskor. Klassisk stil och enkelhet är ett adelsmärke. Han är vältalig och uttrycker sig med en stor portion humor. Han är en man som för sig med säkerhet i varje situation. En man med pondus och en god uppfostran.

     Den 15 februari 1994 efter 11 år i databranschen, på sin 50-årsdag, registrerade Gustaf Lewenhaupt företaget Business Behaviour. Därmed började ett nytt kapitel i hans liv.

     Affärsidén är att lära företagsledare att skapa goda affärsrelationer genom att föra sig väl. Kurserna behandlar affärsrelationer, affärsetik, målstyrd representation och etikett. Marknaden är hela Norden.

     Gustaf Lewenhaupt är säker på sin sak: affärer gör vi med dem vi trivs med. Därför gäller det att ha social kompetens.

     – Det är ett slitet modeord. Men begreppet går ut på att skapa säkerhet i sociala sammanhang, vilket vett och etikett handlar om i grund och botten, framhåller han.

     I hans koncept ingår även att överföra kunskap om praktisk affärsetik, det vill säga om man ska gå in i en affär eller ej. Gustaf Lewenhaupt berättar att hans uppgift inte är att moralisera över sina kunder utan att få dem att förstå att etik inte är något statiskt utan levande. Han förklarar att det är viktigt att kunna identifiera en felaktig affär. Varför gjorde man den?

     Lewenhaupt betonar att man biter sig själv i baken om man i alla lägen utgår från ett ekonomiskt beslut, att man ska göra affärer till varje pris.

     – Det går inte att vara moralisk i alla lägen, men är man medveten om det val man gjort då har man i alla fall en grund att stå på, säger han.

Framgångsrik idé

Affärsidén har visat sig lyckad, även om det var svårt i inledningsskedet.

     – Det var jättetufft när jag drog igång. Ingen kände det här behovet då.

     Det är därför Gustaf Lewenhaupt stolt berättar att han i dag egentligen inte hinner med alla uppdrag. Fast han poängterar:

     – Jag får inte jobb för mina blå ögons skull. Ingen människa köper någonting för att du ber dem att köpa. De måste känna ett behov. Och i dag är det kul att säga att det här går riktigt bra.

     Någon direkt konkurrens märks inte av. Däremot fi nns en indirekt konkurrens från exempelvis utbildningar inom IT och retorik.

Vett och etikett

För Gustaf Lewenhaupt står orden vett och etikett för ett regelverk som skapar säkerhet i sociala sammanhang. Något snobberi är det inte tal om. Den som tror det ger han rådet:

     – Glöm det helt och fortsätt som vanligt. Regelverket ska användas på ett personligt sätt. Det ska vara naturligt och anpassat till situationen. Är det påklistrat och stelt har etiketten inget värde. Det genomskådas direkt.

     Gustaf Lewenhaupt berättar att i attityden till vett och etikett fi nns en könsskillnad. Kvinnor bejakar etikett snabbare än män. De är roade redan från början och vågar bekänna sina brister på ett annat sätt än män.

     – Kvinnor är frågvisa. De luftar sin osäkerhet. Fast när du väl får upp intresset hos en man, då kommer en störtflod av frågor. Men intresset är i första hand större hos kvinnor än män, förklarar Lewenhaupt.

Klä dig rätt

Att klä sig rätt är nog så viktigt. Klädseln ska vara anpassad till situationen. Vår kultur föreskriver här en annan klädsel än exempelvis den italienska eller franska.

     – Det är inte att vi är sämre, utan att våra värderingar är annorlunda. Vi tillåter oss att gå i chinos och en skön tröja med en slips till och säger att det är okej. Men det är ingen professionell klädsel. Ska man ha tröja då är man uppknäppt i halsen. Chinos innebär fritid. Gör man affärer och menar allvar, då bär man slips och kavaj.

     Att följa modet har sina faror.

     – I affärssammanhang bör man inte följa modet slaviskt. Den som gör det har en himla massa kläder, men ingenting att sätta på sig för modet växlar varje kvartal. En klassisk stil, med få kläder av god kvalitet

och kombinationsmöjligheter, det är A och O.

     Ett annat problem svenskar har är svårigheten att konversera.

     – Vi har svårt att prata om andra saker än arbete. Men ska vi prata om något annat är vi genast mindre bra. Och vi ställer bara raka frågor. ”Spelar du golf?”, ”Nej”, ”Är du hockeyintresserad?”, ”Nej.” Det är valhänt. Svårigheter i att konversera visar på ett dåligt intresse för medmänniskor. Hade vi ett genuint intresse för varandra skulle vi ha mycket mer att prata om, framhåller Lewenhaupt.

     – Du måste bry dig om en medmänniska för att kunna prata. Du måste ställa frågor. Öppna frågor, så att du får mig att berätta om mig själv.

     För att bli mer konversabel ger Gustaf Lewenhaupt rådet att om ditt eget huvudintresse är åt ett idrottsligt håll, läs på om kulturella ting och din egen familjs historia. Ta reda på vem den nya nobelpristagaren i litteratur är. Gå på en utställning då och då. Inte för att vara expert, utan för att kunna ställa intressanta, öppna frågor.

     – För att kunna konversera måste du vara allmänbildad och påläst. Är du det och kan föra dig väl, då öppnas dörrar, försäkrar greve Gustaf Lewenhaupt.

© Chefskurser.com, mars 2002

FAKTA

Namn: Gustaf Lewenhaupt.

Ålder: 56 år.

Familj: gift och två barn.

Bor: i Stockholm.

Yrke: konsult i affärsrelationer

med etik, målstyrd representation

och vett och etikett på dagordningen.

Känd från: bland annat sin

etikettspalt i Dagens Industri

och radioprogrammet Meny.

    AFFÄRSETIKETT: Små detaljer har betydelse

 

SOCIALA SPELREGLER. Vett, stil och etikett är viktigt inom affärsvärlden, men långt ifrån alla människor är särskilt väl medvetna om olika sociala koder. Många företag och organisationer har vinster att hämta hem genom att våga uppmärksamma frågor inom affärsetikett i den egna verksamheten, eller som det också kallas för ibland, affärskommunikation. Oavsett vad man väljer att kalla frågorna för så handlar det om ett sätt att uppträda i affärsvärlden, ett uppträdande med stil och omdöme som skapar trivsel och framgångar.
Läs mer: Utbildningar och föreläsningar »

Copyright 2018 Chefskurser.com